Zilele astea am apucat să citesc “29.90 RON” de Frederic Beigbeder. Este o poveste pe cât se poate de interesantă și neobișnuită a unui personaj ce lucrează în advertising, care e sătul de acest domeniu și care scrie această carte sperând că va fi concediat după publicare.

Plină de descrieri exceptionale ale “mizeriei” din domeniul publicității, cartea poate avea un efect pozitiv asupra celor care se lasă conduși de reclame, care cumpără produse fără să realizeze că o fac pentru că au fost mințiți de niște reclame înșelătoare.

Nu vă sfătuiesc totuși să citiți cartea dacă vă deranjează pasajele cu caracter pornografic, deoarece cartea este presărată de astfel de momente.

Iată un pasaj exceptional: “Lucrez în publicitate: ei da, poluez universul. Sunt tipul care vă vinde rahat. Ăla de vă face să visați la lucruri pe care n-o sa le aveți niciodată. Cer veșnic albastru, gagici care nu sunt niciodată nasoale, o fericire perfectă, retușată pe Photoshop. Imagini bibilite, muzică ultimul răcnet. Apostolatul meu este să vă fac să vă curgă balele. În profesia mea, nimeni nu vă dorește fericirea, pentru că oamenii fericiți nu consumă.” – Vă pune pe gânduri, nu?